PKN
Protestantse gemeente te Soesterberg (Vredekerk)
 
Annet v. Amerongen-v.d. Berg Annet v. Amerongen-v.d. Berg


Waar ben je geboren?

“ In Soesterberg op de Postweg." Annet weet veel over de historie van Soesterberg te vertellen. De Postweg liep vroeger helemaal door daar waar het nu Prof. Lorentzlaan heet, de laan waar Annet en ondergetekende wonen en bijna buren zijn. We wonen al jaren vlak bij elkaar, maar de gelegenheid heeft zich nog nooit voorgedaan voor een diepte-interview.

Hoe is de familiesituatie?
“Er zijn nog twee jongere zusjes. De zus onder mij is anderhalf jaar jonger en de jongste is acht jaar jonger. Mijn moeder is heel creatief. Zij tekent en schildert en maakt kleding. Zij heeft onder andere decors voor Odeon gemaakt en een pentekening van het inmiddels afgebroken huis op de hoek Gen. Winkelmanstraat en Kamerling Onneslaan. In de ene helft van dat huis hebben vroeger haar opa en oma gewoond. Zij zit altijd vol ideeën. Mijn vader speelt al 50 jaar bij Odeon en is daarvoor kort geleden gehuldigd. Hij speelt saxofoon (wij komen er achter dat Anne, dochter van ondergetekende, samen met hem en nog twee anderen gespeeld heeft in een saxofoon kwartet van Odeon). Daarnaast heeft hij altijd de affiches voor de concerten gemaakt.”

Belangrijke gebeurtenissen in je leven?
“Ik hoef daar niet lang over na te denken, want dat is de geboorte van onze dochters. Dat is heel ingrijpend en intens. Verder ons huwelijksfeestje. Wij zijn getrouwd in het Cenakel bij Kontakt der Kontinenten. Dat was heel bijzonder. Ik woonde met mijn ouders op Wostok en daar hoorde je ‘s ochtends altijd het belletje van het Cenakel klingelen als de nonnen gingen bidden. Toen wij daar trouwden hebben ze voor ons ook het belletje geluid. Ik vond dat heel bijzonder.”

Wat zijn je hobby’s?
“Tuinieren is een hobby. Ik heb een groentetuin bij de volkstuinen, maar daar heb ik sinds de geboorte van onze dochters geen tijd meer voor. Van de tuin bij ons huis probeer ik wel iets leuks te maken. Mijn ouders houden de groentetuin nu bij. Verder is het werk met de tieners in de tienerdienst een grote hobby. Pieter van der Hoeven is daarmee gestart toen hij stopte met het catechesewerk. Henk de Roest is de inspirerende factor. Wij volgen evenals de kinderkring het rooster van Kind op Zondag.”

Hoe lang ben je al actief in de kerk?
“Ik ben Rooms-Katholiek opgevoed en heb de heilige communie op zesjarige leeftijd ontvangen. Op mijn twaalfde heb ik het vormsel gekregen. Later heb ik leiding gegeven aan de jeugdsoos, die gehouden werd in de kelder van de pastorie.
In 2004 ben ik in de Vredekerk actief geworden. Ik kende Harro Wiggers en ging voor de gezelligheid mee om de bloemen voor het Advent- en Paasbloemstuk in te kopen. Zo ben ik in de Vredekerk terecht gekomen. Het is voor mij heel belangrijk geweest, dat ik mij van af het begin welkom heb gevoeld in de Vredekerk. Ik geef leiding aan de knutselclub, welke door Marja Keddeman is opgezet. Zij en Annet Oostrom hebben de club met veel enthousiasme geleid. Sinds september vorig jaar is er een andere vorm aan gegeven. Toen was er elke woensdagavond club en nu éénmaal per maand op vrijdagavond. De leiding bestaat nu uit Marjolein Jolink, Bernice Oostrom, Arianne de Wal, Sanne Zijlstra en mijzelf. Er komen gemiddeld twintig kinderen in de leeftijd van 10 t/m 12 jaar. Voor de knutselclub en de tienerdienst maak ik de roosters.”

Wat is je inspiratie voor het kerkenwerk?
“De tieners en het jeugdwerk. Ik vind het fijn om met de jongeren in gesprek te gaan. Vooral met jongeren in de puberleeftijd. Soms zie je ze een tijdje niet en dan komen ze weer en dat is ook geen enkel punt, want er is gelijk weer een verbinding naar elkaar. Dat is nu eenmaal zo op die leeftijd. Soms heb je even tijd nodig voor reflectie. Ook haal ik mijn inspiratie uit de preken op zondag. Verder vind ik kamp organiseren erg leuk! In 2007 en 2008 hebben we kamp gehad en in 2009 zijn we naar het Klimbos in Ermelo geweest. In oktober van dit jaar wordt er weer een kamp georganiseerd.”

Wat is voor jou een belangrijke tekst uit de bijbel?
“Nu ik de gespreksgroep bezoek, krijgt de bijbel voor mij steeds meer betekenis. Die vraag moet je me later nog maar eens stellen.”

Wat geeft het kerkenwerk je voor jezelf?
“Veel voldoening. Zoals bij de belijdenis van Yvette van den Hoek verteld werd: ik kom zo blij uit de dienst! Mijn man is niet christelijk opgevoed, maar ik krijg van hem de ruimte om dit op mijn manier te beleven.”

Hoe zou je het geloof het liefst doorvertellen?
“Ik ben daar erg mee bezig en hoop daarin nog verder te groeien.”

Wat is tot slot je verlangen voor de toekomst? Voor jezelf en voor de gemeente?
“Blijven groeien in het geloof en met de tijd meegaan, dus mee veranderen. Ik wil mensen een gevoel van welkom geven. Dus hetzelfde wat ik gevoeld heb toen ik in de Vredekerk actief werd. Voor mezelf hoop ik dat ik de weg naar God kan vinden. Het verlangen op het persoonlijke vlak is, dat we zo als gezin bij elkaar mogen blijven en het goed hebben samen. Als er tegenslagen komen dat we daar samen goed doorheen komen.”
terug
 
 
 
Informatie

Opmerkingen of vragen?
info@pknsoesterberg.nl

Webmaster:
webmaster@pknsoesterberg.nl

 
Externe links

Dagmeditatie

PKN

JOP

Kerkplein Soest

MijnKerk

Kerk in Actie

De Bijbel

EO - Geloven

 
Vredekerk Soesterberg
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.