PKN
Protestantse gemeente te Soesterberg (Vredekerk)
 
Christina van den Heuvel Christina van den Heuvel
Waar ben je geboren?
“Ik ben in het ziekenhuis in Emmeloord geboren en opgegroeid op Urk.”
 
Vertel eens wat over je jeugd en familie?
“Ons gezin bestaat uit vader, moeder en zes kinderen. Ik heb drie zussen, een broer en een broertje. Mijn ouders zijn christelijk gereformeerd, ze komen uit de reformatorische hoek. De keuzes die mijn ouders maakten waren altijd heel bewust en dat was prima als kind. Ik ging op Urk naar de oud- gereformeerde basisschool. Deze school had veel vreemde regels. Je moest daar een rokje aan, de vrouwen mochten geen kort haar hebben, je mocht geen oorbellen dragen en je mocht niet met blote voeten in je schoenen. De meesters mochten ook geen baarden dragen en de jongens mochten geen korte broeken dragen. Mijn moeder tenniste en had daarbij een broek aan en droeg kort haar. Zij moest voor ik op die school ging eerst op gesprek. Desondanks heb ik mijn opvoeding niet als streng of belemmerend gezien. Als tiener was ik actief bij de “koffiebar” op Urk. Dat is de christelijke stichting ‘Koemurin’. Het voortgezet onderwijs heb ik doorlopen op een reformatorische school “Pieter Zandt” in Kampen. Ook daar moest ik altijd een rokje aan, wat ik toen geen probleem vond. Toen ik ben gaan studeren heb ik mijn eigen keuzes gemaakt en heb ik de reformatorische achtergrond bewust losgelaten. Ik was eerst christelijk gereformeerd maar ik ben lid geworden van de Protestantse Kerk Nederland. Met name door de grotere kennis over liturgie en de inhoud van de preken. Ook is er binnen de PKN meer ruimte. De christelijk gereformeerde kerk is nog heel traditioneel.
 
Opleiding en beroep?
“Toen ik 18 jaar was ben ik onderwijskunde gaan studeren aan de Universiteit Utrecht en op kamers gaan wonen. Eerst een jaar in Houten en daarna in Utrecht. In Utrecht heb ik een leuke studententijd gehad. Ik ben aan het begin  lid geweest van Sola Scriptura, maar na een jaar had ik die streng gereformeerde studentenvereniging wel gezien. Toen ben ik lid geworden van de evangelische studentenvereniging Ichtus. Hier ben ik niet een heel actief lid geweest, maar ik ging wel af en toe naar de maaltijden. Ik ben kringleider geweest en ik was twee jaar betrokken bij de Alpha-cursus.
 
Tijdens mijn bachelor onderwijskunde heb ik een minor theologie gevolgd aan de Theologische Universiteit in Apeldoorn. Daarnaast heb ik gewerkt als huiswerkbegeleider en heb ik een aantal jaren in de kinderopvang gewerkt.
 
Na mijn bachelor diploma heb ik de master onderwijskundig ontwerp en advisering gevolgd. In deze periode was ik actief bij de ICF; een internationale kerk. Hier heb ik twee jaar Nederlandse les gegeven en was ik lid van het diaconale team. Na het afronden van mijn master heb ik een korte tijd gewerkt op een kantoor, om e-learning te maken voor verpleegkundigen. Deze kantoorbaan vond ik niet leuk en toen heb ik besloten om verpleegkunde te gaan studeren. Tijdens mijn studie verpleegkunde heb ik 2,5 jaar bij Abrona gewerkt. Verpleegkunde heb ik net afgerond en ik ga nu werken als wijkverpleegkundige in Utrecht Overvecht. Ik zie Overvecht als een uitdagende internationale wijk om in te werken.
 
Belangrijke gebeurtenissen in je leven?
“Alle momenten waarvan ik geleerd heb. Het halen van mijn diploma’s, de verhuizingen en het opbouwen van een nieuw leven in een stad als je uit een klein christelijk dorp komt. Daarnaast ben ik getrouwd geweest en ben ik relatief jong weer gescheiden. Ik ben door een diep dal gegaan en heb veel gerouwd, maar het leven is te mooi om bij de pakken neer te zitten. Ik heb nu een lieve vriend waar ik erg gelukkig mee ben. Ik kom uit een fijn gezin en ik heb ouders die een onvoorwaardelijke liefde voor hun kinderen hebben. Mijn ouders accepteren mij zoals ik ben en ondanks de strengere geloofs-achtergrond kreeg ik met mijn scheiding geen problemen. Ik heb altijd mensen om me heen die me helpen. Van een goede illegale dakloze vriend uit Utrecht heb ik geleerd dat je moet leven bij de dag als het even kan en moet genieten van de kleine mooie momenten. Ik heb een positieve levensinstelling.”
 
Heb je hobby’s?
“Ik houd van hardlopen en lezen en daar heb ik nu in de vakantie weer tijd voor. Verder vind ik yoga fijn en houd ik van zingen en naar muziek luisteren.”
 
Hoe beleef je het vrijwilligerswerk voor deVredekerk: AZC, Beamerteam en werkgroep e-missie?
“Dat vind ik heel leuk en daarnaast heb ik het ook nodig om actief betrokken te blijven bij de kerk. Ik heb een heel druk jaar achter de rug, maar ik ben wel bewust lid gebleven van de commissies. Ook het kloosterweekend vond ik heel fijn. Ik wil graag actief bezig zijn in de kerk.”
 
Wat is voor jou een belangrijke tekst uit de bijbel of een lied wat je mooi vindt?
“Ik ben op het eiland Iona in Schotland geweest en vind onderstaand lied uit Iona mooi.
 
“Neem mij aan zoals ik ben.
Zuiver uit wie ik zal zijn.
Druk uw zegel op mijn ziel en leef in mij.”
 
Verder vind ik klassieke muziek erg mooi, bijvoorbeeld de psalmen van Sweelinck.
 
Hoe zou je het geloof het liefst aan anderen willen doorvertellen?
“Vooral door te laten zien wat ik doe en hoe ik de dingen aanpak. Ik ben heel aards en probeer goed te zijn voor de mensen. Het gaat om de basisdingen in het leven en ik wil bijvoorbeeld in mijn werk graag goede zorg leveren. Verder is het heel belangrijk om de waarheid hoog te houden. Zoals het leven op het eiland Iona is, zo wil ik leven. Het is daar heel daags en het is mooi om God te eren in het dagelijks leven. Eenheid die is verweven in de natuur. Ook door muziek te luisteren kun je vertellen hoe mooi het geloof is. Verder is er de saamhorigheid en zijn er de levenslessen en wijsheid op literair gebied.” 
 
Wat is je verlangen voor de toekomst? Voor jezelf en voor de gemeente?
“Voor de gemeente zou ik willen dat er meer jongeren komen. Door de AZC is er een verschuiving gekomen en lopen de dingen anders dan je gewend bent. Je maakt kennis met andere culturen. De kerk is daardoor gegroeid. En al komen en gaan deze gemeenteleden, de mensen zijn een aanwinst. De kerk moet flexibel zijn en zich aanpassen. Misschien is een ander soort dienst eens per maand een goed idee. Kijk eens hoe andere soortgelijke gemeenten dat doen en wat wel en niet werkt. We moeten het van de samenwerking hebben denk ik en dan komt het wel goed. Voor mijn toekomst: lekker werken als verpleegkundige en misschien lesgeven als onderwijskundige. Verder doorgaan op dezelfde weg en het geluk nastreven. God liefhebben boven alles en je naaste als jezelf.

 

terug
 
 
 
Informatie

Opmerkingen of vragen?
info@pknsoesterberg.nl

Webmaster:
webmaster@pknsoesterberg.nl

 
Externe links

Dagmeditatie

PKN

JOP

Kerkplein Soest

MijnKerk

Kerk in Actie

De Bijbel

EO - Geloven

 
Vredekerk Soesterberg
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.