PKN
Protestantse gemeente te Soesterberg (Vredekerk)
 
Emmeke Faas Emmeke Faas


Waar ben je geboren?

“Ik ben op Urk geboren en heb daar acht jaar gewoond en daarna zijn wij verhuisd naar Staphorst. Mijn vader werkte in Meppel. Door de vele afscheidingen zijn op Urk wel tien kerken. Ik heb aan Urk geen leuke herinneringen. Het was een heel gesloten gemeenschap en je kwam daar niet zo gauw tussen. In Staphorst was het leuk om te wonen. Er waren wel verschillen in scholen en kerken: “zware en lichte”, maar dat leefde prettig naast elkaar. Er werd rekening met elkaar gehouden. Je ging op zondag bijvoorbeeld niet je gras maaien. Er is ook niets mis mee, met de zondagsrust.”

Hoe was de familiesituatie?
“Ik heb een zus die 2,5 jaar ouder is en een broer die 1,5 jaar ouder is. Daarna kom ik en dat was natuurlijk voor mijn ouders aardig druk, drie kinderen zo kort op elkaar. Na acht jaar kwam er nog een zusje. Dat was erg leuk en zij werd natuurlijk in een heel andere tijd opgevoed en ook wel een beetje verwend. Maar… dat heeft haar zeker geen kwaad gedaan. In 1991 zijn mijn ouders in Meppel gaan wonen. Mijn vader is elf jaar geleden op 58-jarige leeftijd overleden. Mijn moeder woont nog steeds in Meppel.”

Huidige familiesituatie en vorige woonplaats?
“Ik heb John leren kennen tijdens mijn studie fysiotherapie. Wij studeerden beiden in Enschede. Ik was 17 jaar toen ik hem leerde kennen en toen ik 24 jaar was zijn we getrouwd. We zijn in Nieuweschans gaan wonen, nou ja, eigenlijk ik alleen, want John was toen in dienst. Nieuweschans is echt het einde van de wereld. Ik ben na afronding van de opleiding als fysiotherapeut in Duitsland gaan werken, omdat in Nederland geen banen in die sector vrij waren. Toen John uit dienst kwam zijn wij naar Winschoten verhuisd. John is toen bij Akzo Nobel gaan werken en daar werkt hij nog steeds. In die periode heb ik in Groningen de studie bewegingswetenschappen gevolgd. Wij hebben in Winschoten gewoond, totdat John bij Akzo Nobel in Amersfoort een baan aangeboden kreeg. Toen hebben we een huis in de buurt gezocht en hebben dat gevonden in Soesterberg. Toen wij in Soesterberg kwamen wonen hadden we een peuter en een baby en was ik zwanger. Het was een heel drukke tijd en ik kon maar moeilijk wennen. In Winschoten hadden we een huis met heel veel ruimte om ons heen en hier was alles zo dicht op elkaar. Bij de bakker en op de markt werden de mensen boos op elkaar als er iemand voor hun beurt ging. Dat had ik nog nooit meegemaakt! Waar maak je je druk om. Nu wonen we hier nu al weer acht jaar en het bevalt mij zo goed, dat ik hier niet meer weg hoef. Ik heb een aantal jaren bij Sherpa in Baarn gewerkt en nu werk ik sinds drie jaar bij Abrona als fysiotherapeut. Straks met een HBO docenten opleiding erbij hoef ik me niet te vervelen.”

Belangrijke gebeurtenis in je leven?
“Dramatisch was het overlijden van mijn vader. Dat is voor mij heel ingrijpend geweest. Toen onze drie dochters: Lineke, Manon en Olga werden geboren, waren dat geweldige ervaringen. Het is heel mooi dat je verliefd kunt zijn op je kinderen. Het waren alledrie bijzondere bevallingen, verhalen op zich. Tweeënhalf jaar geleden is een heel goede vriendin van mij overleden na drie maanden ziek te zijn geweest. Dat heeft er behoorlijk ingehakt. Dat is zo onnatuurlijk op zo’n jonge leeftijd.”

Wat zijn je hobby’s?
“Sporten is mijn hobby. Lekker door het bos hardlopen voor mijn plezier. Badminton speel ik in competitieverband. Verder lees ik graag en ook tuinieren vind ik erg leuk.” Hierna hebben we zoveel gespreksstof, dat we moeite hebben om de draad van het interview weer op te pakken.

Ben je actief geweest in de vorige gemeente waar je woonde?
“In Winschoten heb ik huiscatechese gegeven. Ik heb het actief zijn in de gemeente nodig, anders leeft het niet. Het houdt mij bij de les en je krijgt er regelmaat door. Ook moeten de kinderen een kans krijgen om het geloof te beleven om later hun eigen keuze te kunnen maken. De kinderen zijn op de Carolusschool en komen daar in aanraking met het rooms katholieke geloof. Onze middelste dochter Manon heeft haar eerste communie gedaan. Zij wilde dat heel erg graag. De kinderen van de Carolusskerk komen in een cyclus van 7 keer naar de pastorie. Daarna wordt de cursus afgesloten met een dienst. Je werkt dan met elkaar naar iets toe en dat mis ik wel eens in de Vredekerk. Nadeel is wel dat er ’s zondags geen kinderkring voor de kinderen in de Carolus Boromeuskerk is.”

Wat is je inspiratie voor het kerkenwerk?
“Mijn inspiratie zijn de kinderen. De ideeën en gedachten van de kinderen zijn zo puur en eerlijk. Verder is de voorbereiding van een kinderdienst leuk en belangrijk, ook voor je zelf. Als er weinig kinderen zijn wordt ik daar niet gefrustreerd van. Het is goed zoals het is.”

Wat is voor jou een belangrijke tekst uit de Bijbel?
“Dat is onze trouwtekst uit 1 Korintiërs 7 vers 23: “U bent gekocht en betaald, dus wees geen slaven van mensen”. Mijn schoonvader is dominee en heeft onze trouwdienst geleid. Hij heeft ook onze kinderen gedoopt. Mijn schoonmoeder schildert en zij heeft bij de trouwtekst een schilderij gemaakt wat ons heel dierbaar is. (Emmeke gaat het van boven halen en wil er graag mee op de foto; zie de website.) Mijn schoonvader is met emeritaat, maar is zo druk met preken en boeken schrijven, dat Lieneke Epping bot ving voor haar rooster. Maar…..ze blijft het proberen.”

Wat geeft het kerkenwerk je voor jezelf?
“Ik leer veel van de voorbereidingen voor de kinderkring en ik leer ook heel veel van de kinderen.”

Hoe zou je het geloof het liefst doorvertellen?
“Door de manier van leven en door het uit te stralen.”

Wat is tot slot je verlangen voor de toekomst? Voor jezelf en voor de gemeente?
“Proberen een manier te vinden, waardoor het aantrekkelijk blijft voor onze generatie: de veertigers. Dat hoeft niet persé in de kerk te zijn, maar ik mis het delen met elkaar. Er moet een manier gevonden worden om het geloof samen te beleven. Nu spreek je maar een kleine groep."
terug
 
 
 
Informatie
Opmerkingen of vragen?
info@pknsoesterberg.nl
Webmaster:
webmaster@pknsoesterberg.nl
 
Direct naar...
Beleid veilige gemeente
Ruimte huren?
Beleidsplan
Ledenadministratie
Privacy verklaring
 
Externe links
Dagmeditatie
PKN
JOP
Kerkplein Soest
MijnKerk
Kerk in Actie
De Bijbel
EO - Geloven
 
Vredekerk Soesterberg
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.