PKN
Protestantse gemeente te Soesterberg (Vredekerk)
 
Frieda Smits Frieda Smits


Waar ben je geboren?

“Ik ben in Utrecht in “Huize Ooievaar” geboren en ook in Utrecht opgegroeid. We hebben eerst met ons gezin, vader moeder en drie kinderen op een bovenwoning gewoond. Toen ik acht jaar was zijn we verhuisd naar een rijtjeshuis in de Bladstraat(vlakbij de Takkenstraat van Tineke Schouten).”
 
Vertel eens wat over je jeugd en familie?
“Ik heb een broer en een zus. Helaas is mijn broer in 2000 overleden. Mijn zus is elf jaar ouder dan ik. Ik heb een heel goede jeugd gehad, waar alles mocht en alles kon; in het toelaatbare dan. Mensen die mijn ouders kennen weten dat het fijne mensen waren. Mijn vader werkte in de gevangenis. Hij is in 2001 overleden. Mijn ouders hebben tot 1976 in Utrecht gewoond en zijn daarna naar Grave verhuisd. Begin 1990 zijn zij naar Soesterberg verhuisd. Ik heb met mijn broer en zus altijd een goede band gehad.”
 
Opleiding en beroep?
“Ik ben in Utrecht naar de Openbare school gegaan, maar kreeg daar wel godsdienstles. Ik heb de MULO in Tuindorp doorlopen en ben daarna in dienst gekomen bij het Huis van Bewaring. Ik werkte daar op de administratie en als telefoniste. Ik was toen 18 jaar en heb daar veel mensenkennis opgedaan. De gevangenen zaten daar in voorarrest en als ze werkten kregen ze een zakcentje. Omdat ze niet naar buiten mochten gingen wij de boodschappen voor ze halen. Dat was meestal shag en pornoblaadjes. Verder regelden wij ook de bezoeken. Ik heb daar een leuke tijd gehad. In die tijd stopte je met werken als je ging trouwen.”
 
Huidige familiesituatie?
“Toen ik zestien jaar was, dat was in 1968, leerde ik Herman kennen. Herman woonde twee straten verder. We zijn in 1970 getrouwd en in maart 1971 zijn we in Soesterberg gaan wonen. In 1972 is onze oudste zoon Martijn geboren en in 1975 onze zoon Dave. Herman zei toen: “Ik zou graag willen weten hoe het is om vader van een dochter te zijn”. In 1979 was het zo ver, toen is onze dochter Heidi geboren. Toen Heidi 11 jaar was ben ik bij de Plus gaan werken en daar heb ik negen jaar gewerkt. Daarna heb ik vier jaar in het restaurant van het Vliegtuigmuseum gewerkt. Daarna ben ik tot voor kort beheerder van de Vredekerk geworden”
 
Heb je hobby’s?
“Handwerken, kleding maken, poppen aankleden, lezen en zingen, dat doe ik allemaal erg graag. Ik heb zeventien jaar bij Odeon hoorn gespeeld. Door reuma kon ik dat niet meer volhouden. Wel heb ik toen nog het beheer van het gebouw en de inkoop voor Odeon gedaan. Na het totaal van vijfentwintig jaar ben ik daar mee gestopt. Odeon was eerst een fanfare orkest en later een harmonie orkest. Fanfare vind ik persoonlijk mooier.”
 
Belangrijke gebeurtenissen in je leven?
“Het huwelijk met Herman vond ik een ingrijpend moment, want ik ging toen ook mijn ouderlijk huis verlaten. Mijn Oma woonde naast ons in Utrecht en daar was ik heel hecht mee. Toen ik zes maanden zwanger was overleed zij. Dat vond ik heel erg. Als we bij mijn ouders in Utrecht op bezoek waren gingen we ook altijd naar haar toe. Verder zijn de geboorten van onze kinderen en onze kleinzoon Luuk ook heel belangrijke en bijzondere gebeurtenissen in ons leven.”
 
Hoe heb je de periode als beheerder van de Vredekerk beleefd?
“Het is een heel fijn beroep. Het organiseren van condoleances en begrafenissen, het gereed maken van ruimten voor  vergaderingen en voorzien van koffie en thee, groepen binnen halen voor verhuur van ruimten, bijvoorbeeld geboortefeesten van Marokkanen. Het is mij op het lijf geschreven om die dingen te organiseren. Het was allemaal erg leuk, maar ik moest er mee stoppen, vanwege de ziekte van Herman. Ik was nog graag doorgegaan, maar ik kon een en ander niet meer combineren. Ik werk nu twee middagen bij Bink kinderopvang. Het houdt in dat ik kinderen van- en naar school breng of naar sport of zwemles. Het is mooi werk en je moet goed kunnen plannen en organiseren. Ook heel verantwoordelijk, want je zit op de weg en in je bus zitten kinderen van een ander.”
 
Wat is voor jou een belangrijke tekst uit de Bijbel of een lied wat je mooi vindt?
“Matteüs 7:12 “Behandel anderen dus steeds zoals je zou willen dat ze jullie behandelen. Dat is het hart van de Wet en de Profeten.”
 
Hoe beleef je het vrijwilligerswerk?
Ik beleef er zelf heel veel plezier aan en als een ander daar ook van geniet vind ik het prachtig. Van huis uit ben ik ook niet anders gewend. Mijn ouders hebben mij geleerd altijd wat voor anderen over te hebben. Het voorbereiden van “Samen Eten” is heel veel werk, maar als de mensen dan na afloop naar je toe komen en zeggen dat ze het eten zo lekker vonden is dat geweldig!”
 
Hoe zou je het geloof het liefst doorvertellen?
“Als het ter sprake komt dan vertel ik er wel over, maar ik begin er niet zelf over. Ik kaart het niet aan. Om een voorbeeld te geven: in Spanje liep ik op de markt en toen zei een marktkoopman: “Are you a christian?” Hij zag mijn ketting met het hugenotenkruisje. Dan is het mooi om daar op in te gaan.”
 
Wat is je verlangen voor de toekomst? Voor jezelf en voor de gemeente?
“Ik hoop dat Herman en ik nog een aantal jaren samen mogen zijn. Door zijn ziekte zijn we dan wel niet meer samenwonend, maar gelukkig is Herman nu in de Heijbergh gaan wonen en kan ik er zo veel als ik wil naar toe. Toen hij in Birkhoven in Amersfoort woonde was dat wat lastiger.
’s Avonds als ik afscheid moet nemen is het wel moeilijk en dan laat ik een denkbeeldig gordijn zakken, want anders kan ik er niet tegen. Voor de toekomst van de Vredekerk hoop ik dat het blijft zoals het nu is, want ik houd niet zo van veranderingen. Het meest hoop ik dat er nog wat aanwas van mensen komt.”
terug
 
 
 
Informatie
Opmerkingen of vragen?
info@pknsoesterberg.nl
Webmaster:
webmaster@pknsoesterberg.nl
 
Direct naar...
Beleid veilige gemeente
Ruimte huren?
Beleidsplan
Ledenadministratie
Privacy verklaring
 
Externe links
Dagmeditatie
PKN
JOP
Kerkplein Soest
MijnKerk
Kerk in Actie
De Bijbel
EO - Geloven
 
Vredekerk Soesterberg
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.