PKN
Protestantse gemeente te Soesterberg (Vredekerk)
 
Gré van Bommel Gré van Bommel


Waar ben je geboren?

“Ik ben in ’s Gravendeel (Hoekse Waard) geboren en opgegroeid in Strijen. Mijn ouders kregen zes kinderen waarvan ik de tweede in de rij ben. Ik heb vier zussen en een broer.”
 
Vertel eens wat over je jeugd en familie?
“Mijn vader werkte bij een groot landbouwbedrijf. Mijn broertje was de jongste en toen hij geboren werd was ik 14, bijna 15 jaar. Omdat mijn moeder veel werk te doen had heb ik hem vaak in bad gedaan, wat ik erg leuk vond. In de oorlog zijn we vaak  verhuisd en na de oorlog moesten we weer helemaal opnieuw beginnen. Door de watersnoodramp, in 1953, kwamen we door een vloedgolf helemaal geïsoleerd te zitten. Het was een verschrikkelijke ervaring. We sliepen toen het gebeurde. Mijn vader hoorde wat beneden en toen hij ging kijken zag hij een enorme golf op ons huis afkomen. In een mum van tijd stond het water beneden in huis. Hij heeft nog snel een pan soep, die klaar stond in de keuken voor de zondag en die in het water dreef, meegepakt naar boven. Op zolder bleef het droog en daar hebben we gewacht tot we naar het huis van mijn oom konden gaan, dat hoger stond. In het huis van mijn oom hebben we met zes gezinnen in één huis gewoond en waren daar totaal geïsoleerd. Na drie weken kon ik naar Dordrecht en ben 2 maanden bij een schoolvriendin in huis geweest, zodat ik naar school kon. De hele familie is gespaard gebleven. Toch hebben we zowel in de oorlog, als tijdens de watersnoodramp, nooit honger geleden.”
 
Opleiding en beroep?
“Ik heb de MULO doorlopen en daarna korte tijd bij de RABO bank gewerkt. Toen ben ik gaan solliciteren bij de gemeente in Maasdam. Daar werd ik aangenomen en daar heb ik alle hand- en spandiensten verricht. Omdat het zo’n kleine gemeente was, werd je voor elke taak ingezet. Toen ik kwam solliciteren heb ik Jan leren kennen. Jan moest in dienst en daardoor ontstond er een vacature. Er kwamen drie meisjes solliciteren, waarvan ik er één was. Jan heeft mij uitgekozen als zijn opvolgster. Het duurde nog een paar maanden voordat Jan in dienst moest en zodoende zaten we daar tegenover elkaar op kantoor. Toen is de vlam overgeslagen.
 
Huidige familiesituatie?
“In 1961 zijn we getrouwd en in Puttershoek gaan wonen. Toen wij trouwden hield mijn baan op, want je mocht als getrouwde vrouw niet bij de gemeente in vaste dienst zijn. In Puttershoek is onze dochter geboren. In 1964 zijn we verhuisd naar Meerkerk en daar is onze oudste zoon geboren. In 1966 zijn wij verhuisd naar Dordrecht en daar is onze tweede zoon geboren. In 1979 is Jan burgemeester geworden in Duiveland. Dat is de plaats die bij de watersnoodramp het ergst getroffen is. Jan kwam daar als burgemeester in de plaats van een collega uit Maasdam. Hij was daar in de tijd dat wij daar werkten 1e ambtenaar. Het was leuk dat Jan hem opvolgde. Van het burgemeestersvrouw zijn heb ik echt genoten. Er werd toen nog erg tegen de vrouw van de burgemeester opgekeken, maar dat was heel snel over, want ik ben altijd mezelf gebleven. In Zeeland zeggen ze: “je raakt er gauw gewoon aan”. Later werd Jan burgemeester van Kapelle, een wat grotere gemeente. In 1995 ging Jan met vervroegd pensioen (na bijna 45 dienstjaren). Omdat onze dochter in Soest woont, heeft onze schoonzoon ons allerlei informatie gegeven over het wonen daar in de buurt. Zo zijn we in Apollo terecht gekomen. Wat ik in het begin erg gemist heb, was de grote tuin in Kapelle.”
 
Heb je hobby’s?
“Vrijwilligerswerk is altijd mijn grootste hobby geweest. We hebben in ons gezin een christelijke opvoeding gehad en in mijn jeugd heb ik in de kerk aan de oppasdienst meegedaan en ik heb veel jeugdwerk gedaan. Ook heb ik leiding gegeven bij de padvinderij. Toen Jan burgemeester werd ben ik gelijk veel vrijwilligerswerk gaan doen, zoals jeugdwerk, ouderenwerk, vrouwenorganisatie, Rode Kruis, Gemeenschapscentrum en een beetje politiek. Veel vergaderen dus.  Als burgemeestersvrouw heb je natuurlijk ook taken als jubilea bezoeken en er wordt van je verwacht, dat je met je man naar officiële gelegenheden gaat. In Dordrecht ben ik wijkdiaken geweest en afgevaardigde in de centrale diaconie. In Zeeland werd ik voorzitter van de PDC (Provinciale Diaconale Commissie). Verder zat ik in de redactie van het Landelijke Handboek voor Diakenen. Andere hobby’s zijn: lezen, puzzelen en kamperen met de caravan.”
  
Belangrijke gebeurtenissen in je leven?
“De evacuatie in de oorlog naar opa en oma en naar ooms en tantes en de watersnoodramp zijn ingrijpende gebeurtenissen in mijn leven. Voor ons samen onze trouwdag (inmiddels 52 jaar) en de geboorte van onze kinderen. Ook de huwelijken van de kinderen en de geboorte van onze vijf kleinkinderen waren en zijn heel belangrijk voor ons.”
 
Hoe heb je de periode als ouderling-kerkvoogd beleefd?
“Kort na onze verhuizing naar Soesterberg kwam Roel van Woudenberg op bezoek. Al vrij snel heb ik het ambt van ouderling-kerkvoogd aanvaard. Veel jaren heb ik de actie Kerkbalans verzorgd en ik ben ook voorzitter geweest. Ik heb het allemaal met heel veel plezier heel veel jaren gedaan.”
 
Wat is voor jou een belangrijke tekst uit de Bijbel of een lied wat je mooi vindt?
“Vaak heb ik in mijn vrijwilligerswerk voor moeilijke taken gestaan en dan hielp mij altijd het gebed: “Leer mij naar Uw wil te handelen…”.
 
Hoe zou je het geloof het liefst doorvertellen?
“Het doorvertellen gaat mij het beste af door een voorbeeld te zijn in het gezin en in de buurt waar je woont. Ook is het belangrijk om belangstelling en meeleven te tonen en hartelijk te zijn.”
 
Wat is je verlangen voor de toekomst? Voor jezelf en voor de gemeente?
“We hebben het erg naar ons zin op de Rademakerstraat en hopen het daar nog een tijd vol te houden. Voor de gemeente van de Vredekerk hopen we dat die kan blijven bestaan.”
terug
 
 
 
Informatie

Opmerkingen of vragen?
info@pknsoesterberg.nl

Webmaster:
webmaster@pknsoesterberg.nl

 
Externe links

Dagmeditatie

PKN

JOP

Kerkplein Soest

MijnKerk

Kerk in Actie

De Bijbel

EO - Geloven

 
Vredekerk Soesterberg
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.