PKN
Protestantse gemeente te Soesterberg (Vredekerk)
 
Gerda van den Broek Gerda van den BroekWaar ben je geboren?

“Ik ben in Den Haag geboren en heb tot mijn 18e jaar op verschillende plekken gewoond. Onder andere in het hartje van Den Haag en bij het Zuiderpark.”

Vertel eens wat over je jeugd en familie?
“Ik ben de oudste van vier kinderen: drie meisjes en een jongen. Mijn moeder was een Brabantse. Haar moeder is overleden toen zij 12 jaar oud was. Haar vader was kapitein en omdat hij niet voor haar kon zorgen is zij al vrij kort daarna bij haar zuster, die tien jaar ouder was, in Rotterdam gaan wonen. In 1941 is zij in Den Haag in betrekking gegaan. In die tijd moest je, omdat het oorlog was, ’s avonds op straat altijd een lampje bij je hebben. Mijn moeder had geen lampje en toen liep zij mijn vader tegen het lijf die politieagent was. Hij gaf haar een lampje en zo is het gekomen. Heel romantisch eigenlijk. In 1943 ben ik geboren. Twee jaar later een zusje en in 1949 een broertje. Toen ik 15 jaar was werd mijn jongste zusje geboren.  Mede door het leeftijdsverschil hebben we een bijzondere band. Als ik vroeger op vakantie ging bracht ik voor haar altijd een cadeautje mee. Zij heeft nu ook al grote kinderen en gaat samen met haar man op vakantie. Het contact is nog steeds heel goed en we gaan tegenwoordig ook wel eens met zijn vieren op vakantie.”

Opleiding en beroep?
“Toen ik in Den Haag woonde, werkte ik in Delft op een laboratorium. In de avonduren ben ik in Scheveningen een opleiding gaan volgen voor analiste. Voordat ik die afgerond had zijn we naar Barneveld verhuisd en daar heb ik de opleiding afgemaakt. Mijn vader is in Den Haag, na zijn beroep als politieagent, in het onderwijs gaan werken als leraar aan een technische school. In Barneveld is hij rector van een technische school geworden. Ik heb eerst in Barneveld  en later in Amersfoort op een laboratorium gewerkt.”

Huidige familiesituatie?
“Ik heb mijn man John ontmoet tijdens een dagje uit met een aantal vrienden en vriendinnen. Wij vonden elkaar gelijk leuk en hebben een vervolgafspraak gemaakt. We hebben drie jaar verkering gehad. We zijn in mei 1966 verloofd en in dat jaar in december getrouwd. John woonde in Den Dolder en werkte in Soesterberg bij de firma Tammer als monteur. Later werd hij APK-keurmeester bij Tammer. We hebben, omdat er geen woning te krijgen was, een noodwoning laten bouwen aan de Postweg en daar is in 1968 onze dochter Romana geboren. Na vijf jaar zijn we op de Chr. Huygenslaan gaan wonen en nu wonen we al weer 21 jaar op Hermes. Onze dochter is na de Havo naar de politieschool gegaan en is nu nog steeds bij de politie, net als haar man. Ze wonen in Maarn.”

Belangrijke gebeurtenissen in je leven?
“Mooie gebeurtenissen zijn het huwelijk met John en de geboorte van Romana. Heel verdrietige gebeurtenissen zijn het overlijden van mijn vader en zusje. Mijn vader werd ziek toen hij 62 jaar was. Hij had vocht in zijn hoofd en kreeg een drain. Hij werd geopereerd en die operatie is niet helemaal goed verlopen, waardoor zijn hersenstam werd beschadigd. Hij heeft zes jaar in een verpleegtehuis gewoond en is toen overleden. Mijn zus is twee jaar later op 41 jarige leeftijd overleden aan een overdosis medicijnen in het ziekenhuis.“

Heb je hobby’s?
“Ik houd van lezen, yoga en fietsen. Verder zing ik in een smartlappenkoor in Soesterberg.”

Was je in Den Haag en Barneveld lid van de kerkelijke gemeente?
“In Den Haag gingen we als gezin naar de kerk en alle kinderen zijn ook gedoopt. Ook onze dochter is gedoopt. Wij waren Nederlands Hervormd. In Den Haag ging ik vaak naar jeugddiensten. In Barneveld was het allemaal veel strenger en toen ben ik afgehaakt. Toen ik in Soesterberg kwam wonen kregen we vrij vlot bezoek van de kerk en ben ik naar de Hoeksteen gegaan. Mijn man is niet gelovig, maar hij stimuleert mij om naar de kerk te gaan.”

Heb je vrijwilligerswerk voor de kerk gedaan?
“Toen wij op de Huygenslaan woonden vroeg Jeane van Beek of ik Kerk Onderweg wilde bezorgen in de wijk. Dat heb ik toen van haar overgenomen omdat zij naar Eggermonde verhuisden. Ook heb ik met de actie Kerkbalans meegedaan.”
Wat is voor jou een belangrijke tekst uit de bijbel of een lied wat je mooi vindt?
“Ik vind veilig in Jezus armen een heel mooi lied. ”
Wat geeft het naar de kerk gaan je voor je zelf?
“Ik ging altijd voor de preek en naar aanleiding daarvan stond ik stil bij mijn gedachten. Nu ga ik ook voor de saamhorigheid; meer dan vroeger.”

Hoe zou je het geloof het liefst doorvertellen?
“Door je manier van leven, betrokken zijn en belangstelling hebben in de ander.”

Wat is je verlangen voor de toekomst? Voor jezelf en voor de gemeente?
“Voor mijzelf dat ik een goede band blijf houden met ons kind en onze familie. Mijn moeder is 91 jaar en zij is nog heel zelfstandig en rijdt nog auto. Voor de kerk hoop ik dat de financiële situatie verbetert. Ik hoop dat het kan blijven zoals het nu is, want nu is het goed.”
terug
 
 
 
Informatie

Opmerkingen of vragen?
info@pknsoesterberg.nl

Webmaster:
webmaster@pknsoesterberg.nl

 
Externe links

Dagmeditatie

PKN

JOP

Kerkplein Soest

MijnKerk

Kerk in Actie

De Bijbel

EO - Geloven

 
Vredekerk Soesterberg
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.