PKN
Protestantse gemeente te Soesterberg (Vredekerk)
 
Izak Cinjee sr. Izak Cinjee sr.


Waar ben je geboren?

“Ik ben in Capelle aan den IJssel geboren in 1935. Wij woonden in de Prins Willem Alexanderpolder in een houten huis met een fundering die dreef op een turflaag. Het poldergebied ligt zes meter onder de zeespiegel.“

Hoe was de familiesituatie?
“Ons gezin bestond uit 10 personen. Vader, moeder en acht kinderen. Ik heb twee broers en vijf zussen; ik ben de vijfde in de rij. Mijn vader had een tuinderij en verbouwde o.a.: tomaten, komkommers, sla, peen, aardappels, spinazie en postelein. Wij als kinderen moesten voor en na schooltijd meehelpen en in de zomer al om vier of vijf uur opstaan om mee te helpen. Ik heb daar alleen maar leuke herinneringen aan en het was gezellig werken zo met elkaar. Ik had zelfs nog een eigen tuin in de tuin van mijn vader. Financieel was het een moeilijke tijd, omdat de schulden die in de winter gemaakt werden in de zomer afbetaald moesten worden. Spelen was er vroeger niet bij, er moesten ook nog 60 konijnen verzorgd worden en je moest helpen als opa varkens in de omtrek ging slachten. Zo was het leven en dat hoorde er bij. Ook hebben we de oorlog bewust meegemaakt. Er werden hele stukken land onder water gezet en daardoor was er geen eten meer. We hebben suikerbieten en veevoer gegeten maar ook het geweld van de oorlog gezien. Omdat mijn ouders het bedrijf hebben verkocht, verhuisden wij op Koninginnedag 30 augustus 1948 naar de Middellaan in Zeist. Mijn vader heeft op die plek een groentenhandel van een familielid overgenomen. Ik kan mij nog heel goed de boslucht herinneren die ik toen voor het eerst rook. Ik was toen 13 jaar. Ik ben in Zeist nog een jaar naar school gegaan, voordat ik ging werken. Wij kregen natuurlijk veel meer vrije tijd door deze verhuizing. Ik werd lid van de bibliotheek op de Steinlaan en heb daar de hele collectie gelezen, zodat ik naar een andere bibliotheek moest uit kijken. Mijn vader is op een gegeven moment gestopt met de groentezaak. Het was geen zakenman en daarom ging dat niet goed. We zijn toen verhuisd naar de Marsmanstraat en hij heeft tot zijn dood in de bosbewerking gewerkt.”

Wat ben je na je schooltijd gaan doen?
“Ik heb een baantje gekregen bij een kruidenier en ging naar de handelsavondschool. Dat kruideniersbaantje vond ik maar niets en ben toen bij de Sola gaan werken en moest daar bestek slijpen en polijsten. Dat was het ook niet en daarna kwam ik op een speelgoedfabriek terecht. De eerste weken werd ik betaald, maar de derde week ging dat heel moeizaam, dus daar ben ik ook mee gestopt. De volgende baan was bij Sinus in de La Reylaan. Die maakten radiatoren. Daar ben ik begonnen als vijler. Sinus heeft een koekjesfabriek gekocht op de van Rheenenweg en dat hele gebouw moest door een elektricien bekabeld worden. Daar heb ik toen bij geholpen en ik merkte dat ik dat heel leuk vond. Toen dat werk af was (Sinus maakte ook radio’s) heb ik de basis van het radiovak geleerd. Het bedrijf Sinus had ook contact met de radiozaak de fa. Becker op de Slotlaan. Dus toen het werk bij Sinus minder werd kon ik daar gaan werken op de reparatieafdeling. De fa. Becker had ook een fabriek in apparatuur voor schepen en daar ben ik, kort voordat ik in dienst ging, monteur geweest. In dienst werd ik, door mijn werk bij Becker, geplaatst bij de verbindingen. Ik kreeg een opleiding in radiotechniek in Utrecht en werd soldaat, korporaal en sergeant. De twee jaar bij de inspectie verbindingsdienst in de Wittenberg bij Stroe, van 1955-1957 in het leger, waren mooie jaren. In 1957 na de diensttijd kon ik weer bij Becker gaan werken. Ik ben toen aan een vierjarige avondstudie begonnen bij Rens en Rens. Ik ging drie avonden per week naar Utrecht en één avond naar Hilversum. Bij Becker ging ik van de montage naar de service en het buitenwerk en vandaar naar de afdeling model maken en ontwikkeling. Zo werd ik radiotechnicus van beroep.”

Huidige familiesituatie en vorige woonplaats?
“Totdat ik ging trouwen heb ik in Zeist gewoond. Na ons trouwen hebben we een jaar bij mijn schoonouders in Utrecht ingewoond. Daarna kregen we een huurflat op de Margrietlaan in Zeist toegewezen. Daar hebben we van 1961-1968 gewoond. Ik wilde vroeger altijd al een hond hebben, maar dat mocht niet van mijn vader. Hij zei: “Dat doe je maar als je op je zelf woont”. Door toeval kwam ik in contact met een jachtopziener die een jachthond van een jaar oud had, die weg moest. Ik heb de hond genomen en afgericht. Ik ben daardoor lid geworden van de vereniging voor het africhten van politiehonden. Dat heb ik heel lang gedaan. Op een gegeven moment hebben we op de Nepveulaan een huis gekocht. Het was een huis uit 1930 en dat heb ik zelf helemaal verbouwd, met hulp van mijn vrouw, want die moest altijd alle troep weer opruimen. De oude buren daar waren altijd blij met de waakhonden die wij hadden. De nieuwe buren waren dat wat minder en daarom zijn we gaan uitkijken naar een andere woning. Mijn vrouw wilde wel verhuizen, maar er moest een bushalte vlakbij zijn. Nou, dat is gelukt. We zagen op een gegeven moment een huis te koop staan op de Amersfoorstestraat en dat leek ons wel wat. De verkopers bleken onze oude buren van de Nepveulaan te zijn. Ik heb via de makelaar een bod gedaan en gezegd dat dit het was en dat ik niet verder zou onderhandelen. Het was gelijk beslist. Ik was net klaar met de verbouwing op de Nepveulaan en kon nu weer opnieuw beginnen. Dat was in het jaar 1982.”

Belangrijke gebeurtenissen in je leven?
“Veel dingen gebeuren in je leven en dat bepaalt uiteindelijk hoe je in het leven staat. Maar het belangrijkste is toch wel mijn huwelijk en de geboorte van onze zoon Izak. Hij werkt momenteel bij een drukkerij in Zeist en heeft het daar goed naar zijn zin. Belangrijk voor mij persoonlijk is ook het te boven komen van twee ernstige operaties.”

Hobby’s?
“ Het africhten van politiehonden vond ik erg leuk om te doen. Ik ben ook nog “pakwerker” geworden. Dat is de training met een pak aan en dat is heel zwaar werk. Ik ben daar in 1997 mee gestopt. Verder heb ik altijd veel aan sport gedaan: atletiek, was lid van een wandelvereniging, ik heb gevoetbald in de zomeravondcompetitie in Zeist en ook heb ik het skiën geleerd. In 1982 ben samen met Izak jr. gaan paardrijden. Ik heb ook wedstrijden gereden, maar door een dubbele hernia gaat dat niet meer. Ik rijd nog wel altijd paard. Mijn paard staat in een manege in Zeist en ik heb een bijrijdster die het paard verzorgt en er ook op rijdt. In 1964 ben ik bij Hessing Telecommunicatie gaan werken en in 1986 heb ik met vier aandeelhouders het bedrijf overgenomen. In het bedrijf zijn veel nieuwe dingen ontwikkeld en het bedrijf bestaat volgend jaar 25 jaar. Ik ben er toen ik 65 jaar werd mee gestopt. Ik heb nog wel contact met de oud-medewerkers.”

Ben je actief geweest in je vorige gemeente?
“Toen wij in Capelle aan den IJssel woonden was het gezin lid van een “zware” geloofsgemeente het “Lokaal” genoemd. In Zeist werd dat de gereformeerde gemeente. Toen ik in het leger was en veel verhalen hoorde, en mede door het lezen van boeken, kwam ik er achter dat er buiten die kring een heel andere wereld was. Ik moest dingen doen die in strijd waren met mijn opvoeding en kwam in conflict met mezelf. In die tijd heb ik de kerk de rug toegekeerd. Mijn vrouw had een heel andere achtergrond. Zij is katholiek gedoopt, maar het gezin ging niet naar een kerk. We hebben besloten dat we Izak wel wilden laten dopen en hij is ook naar de christelijke school gegaan. Toen wij in Soesterberg woonden ben ik in 1990, weer eens naar de Hoeksteen gegaan. Toen ik tijdens het samen op weg proces ds. Bas Nawijn voor het eerst hoorde preken dacht ik: “Zo kan het dus ook”. Je hoeft de Bijbel niet te zien als een geschiedenisboek, je mag dat loslaten en anders tegen het geloof aankijken. Het gaat er om wat je doet! De evolutietheorie spreekt mij zeer aan. Het nieuwe testament is een ommekeer! God heeft zijn zoon aan ons gegeven. De joodse Bijbel, de Koran en de christelijke Bijbel kunnen heel gevaarlijk zijn als je alles letterlijk neemt wat er in staat. Elk mens heeft recht om te leven, mits hij/zij zich wel aan de regels houdt.”

Wat is je inspiratie voor het kerkenwerk?
In 1995 ben ik gevraagd om penningmeester te worden. Ik vind dat je vanuit je sociale gedachten ook wat moet doen. Wat geloof je en hoe gedraag je je. De tien geboden bepalen 95% van je gedrag. Je werkt met een groep en daar ben je van afhankelijk. Verder moet je ieder mens in zijn waarde laten: iedereen is zoals hij is, maar je moet wel de gedragsregels in acht houden.”

Wat is een belangrijke tekst uit de Bijbel voor jou?
"“Pin mij niet vast op een tekst!” Nu krijgen we een gesprek over de preek van zondag 31 oktober jl. over Zacheüs, door ds. Sietse de Vries uit Schalkwijk. Die uitleg spreekt ons beiden aan: God ziet Zacheüs en roept hem zonder voorbehoud. Niet je moet eerst dit doen en dan dat. Nee, komen zoals je bent: als tollenaar."

Wat geeft het kerkenwerk je voor jezelf?
“Ik vind het leuk om te doen en beleef er veel plezier aan. Niets is mij te veel! Bezig zijn om bij te dragen aan het gemeenschappelijke.”

Hoe zou je het geloof het liefst doorvertellen?
“De vorm van ds. Bas Nawijn spreekt mij erg aan. De discussie in de vrije vorm. Je mening kunnen zeggen en meningen kunnen aanhoren. De verhalen in de Bijbel zijn Oosterse verhalen. In het Oosten, is mijn ervaring, gaan mensen niet gelijk over tot de kern van het verhaal. Er wordt eerst heel omslachtig over de familie enz., enz. verteld en dan komt pas de bedoeling van het gesprek aan de orde. Zo is het ook in de Bijbel. Het zijn verpakte verhalen. Daarom heb je een goede uitleg nodig over de achtergronden en over de tijd waarin het speelt.”

Wat is je verlangen voor de toekomst? Voor jezelf en voor de gemeente?
“Voor mijn gezin en mijzelf: gezond blijven en op een goede manier verder leven. Voor de gemeente: dat we die in stand kunnen houden. Ik ben wel bang voor de toekomst van de kerk en daarom moeten we investeren in de jeugd van 16 tot 30 jaar. De jeugdleiding moet proberen de jongeren die er zijn vast te houden en tegen ze zeggen: “Loop niet weg, maar blijf het proberen”. Verder vind ik dat de jeugd een eigen ruimte moet hebben die ze zelf kunnen inrichten.”
terug
 
 
 
Informatie
Opmerkingen of vragen?
info@pknsoesterberg.nl
Webmaster:
webmaster@pknsoesterberg.nl
 
Direct naar...
Beleid veilige gemeente
Ruimte huren?
Beleidsplan
Ledenadministratie
Privacy verklaring
 
Externe links
Dagmeditatie
PKN
JOP
Kerkplein Soest
MijnKerk
Kerk in Actie
De Bijbel
EO - Geloven
 
Vredekerk Soesterberg
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.