PKN
Protestantse gemeente te Soesterberg (Vredekerk)
 
José Tammer José Tammer


Waar ben je geboren?

“Ik ben in Haaften, gemeente Neerijnen, geboren. Toen ik 10 jaar was, zijn we verhuisd naar Heukelum. Daar woonde veel familie van mijn vaders kant en dat was heel gezellig. De familie van mijn moeders kant woont in Herwijnen. Mijn ouders en mijn broer, die 2 jaar jonger is dan ik, wonen nog steeds in Heukelum.”
 
Vertel eens wat over je jeugd en familie?
“Ik heb een hele fijne jeugd gehad samen met mijn broer Leon. Mijn broer is getrouwd met Alda uit Herwijnen en zij hebben 3 kinderen. Mijn ouders zijn allebei actief in de PKN kerk in Heukelum. Mijn moeder is lid van de Kerkvoogdij geweest. Momenteel is zij collectant en gastvrouw aan de deur. De administratie van de kerkbode, zowel financieel als de verspreiding, is de taak van mijn vader. Mijn moeder werkt als huismeester in een appartementencomplex voor ouderen in Heukelum.”
 
Opleiding en beroep?
“Ik ben na de lagere school in Heukelum naar de middelbare school, het Prins Willem Alexander College in Leerdam, gegaan. Vervolgens heb ik de opleiding Toeristisch Management Assistent gevolgd bij Schoevers in Utrecht. Omdat ik in die sector geen baan kon vinden ben ik gaan werken bij Noval Textiles in Leerdam. Het was een bedrijf wat prachtige modestoffen verkocht. Zij distribueerden internationaal en ik werkte daar op de administratie- en de verkoop afdeling. Ik heb daar twee jaar gewerkt. Daarna ben ik bij een accountantskantoor gaan werken, maar  had dat na één jaar gezien, want ik vond dat heel saai. Toen vond ik een baan in Beesd bij Bitter Culemborg BV. Dit was de importeur van het Duitse merk Thonet in Nederland en België. Thonet maakt design meubels voor de project- en woning inrichting. Op een gegeven moment mocht ik ook naar de beurs in Keulen en zelfstandig op pad voor de verkoop. Ik heb daar zes jaar gewerkt en heb het geweldig naar mijn zin gehad. Mijn volgende baan was bij DK Home in Ameide. Zij ontwerpen bijzondere interieur accessoires zoals vazen en zuilen maar ook veel custommade design voor hotels en villa’s en laten dit maken in o.a. Vietnam en de Filipijnen. Daar beheersen ze nog het vakmanschap van inleggen met bladzilver, schelpen, maar ook bijvoorbeeld roggenhuid. De klanten zaten in Europa, maar ook in Dubai, Saoedie Arabië en bijvoorbeeld Rusland. Het was leuk om ieder jaar twee keer op de beurs in Parijs te staan. Toen het bedrijf groeide zijn ze verhuisd naar een nieuw pand in Meerkerk en daar konden we in een mooie nieuwe en veel grotere showroom de klanten ontvangen. Door de crisis, die begon in 2008, en doordat we verhuisd waren naar een veel groter en dus kostbaarder pand, ging het minder goed met het bedrijf en is het uiteindelijk overgenomen. De naam is nu gewijzigd in Cravt Original. Omdat het bedrijf veranderde en ik al langer het gevoel had dat ik een andere richting op wilde, heb ik mijn baan opgezegd. Nu heb ik geen betaalde baan, maar heb er voor gekozen te gaan studeren. Ik heb een Yoga opleiding gevolgd en hoop dit jaar de medische en psycho- sociale basisopleiding af te ronden. Daarna wil ik verder gaan voor een studie in additieve geneeswijze (bijvoorbeeld in acupunctuur)”.
 
Huidige familiesituatie?
“In 2000 heb ik Robbert Tammer leren kennen. We wilden eerst in Heukelum gaan wonen, maar voor het werk van Robbert (afvalverwerkingsbedrijf) hebben we toch gekozen voor Soesterberg. We zijn getrouwd in het kasteel in Neerijnen en ons huwelijk is bevestigd in de kerk in Heukelum. De kerk is heel oud en heeft een lange geschiedenis. De eerste vermelding stamt uit het jaar 996. In het boek “Als een lelie tussen de distels” van Kees Bakker, wordt de geschiedenis beschreven van 1000 jaar. Het schetst een beeld van een kerkelijke gemeente in een klein Hollands stadje. Ik heb, toen ik voor de Dorcas actie bij de Plus stond, een gesprek gehad met Wim Bor. Helaas is hij overleden. Hij vroeg mij waar ik vandaan kwam en ik zei uit Heukelum. Hij vertelde dat hij de kerk daar gerestaureerd had. Het was een mooi gesprek. Onze dochter Thirza is op 27 december in 2005 (drie weken te vroeg) geboren. Ik zat met Kerst in Heukelum in de kerk en toen dacht ik zou dit het begin zijn? Het is allemaal prima gegaan en het was een voldragen dochter. Onze zoon Floris is in 2009 geboren en had er maar een uurtje voor nodig. Hij had wel heel veel haast.  We hebben eerst op de Ant. Van Leeuwenhoeklaan gewoond en zijn in 2007 naar de Koppenlaan verhuisd.”
 
Heb je hobby’s?
“Mijn hobby’s zijn yoga, paardrijden en lezen.”
 
Belangrijke gebeurtenissen in je leven?
“Onze trouwdag was een hele mooie dag. En natuurlijk de geboorte van onze kinderen. Tussen de geboortes van de kinderen heb ik besloten om belijdenis te gaan doen. Dat was een belangrijke gebeurtenis in mijn leven en een heel mooi moment.”
 
Hoe beleef je het vrijwilligerswerk voor de kerkelijke gemeente?
“Om leiding aan de kinderkring te geven vind ik erg leuk. Ik geniet van de kinderen en vind het belangrijk om te doen. Het is een leuke club en we hebben als leiding een band met elkaar gekregen. Moeilijk is het wel, om kinderen van 4 tot 12 jaar samen in een groep te hebben en ze op hun eigen niveau aandacht te geven, maar de club is te klein om te splitsen. Het is wel heel fijn dat het zo goed gaat onderling. Ik vind het ook mooi dat de tienerdienst er is. Wel zou het fijn zijn als er een wat grotere groep zou zijn, dan komt er wat meer leven in de brouwerij.”
 
Wat is voor jou een belangrijke tekst uit de Bijbel of een lied wat je mooi vindt?
“Mijn moeder zong vroeger samen met mij het lied “Grote God wij loven U” (lied 444).Dat vind ik een heel mooi lied. En ook het lied “Geest van hierboven” (Lied 477).
 
Hoe zou je het geloof het liefst doorvertellen?
“Om aan de kinderen het verhaal van het geloof door te geven, dat vind ik heel belangrijk en mooi om te doen. Om met volwassenen daarover een gesprek te beginnen vind ik moeilijker.”
 
Wat is je verlangen voor de toekomst? Voor jezelf en voor de gemeente?
“Ik hoop dat wij als gezin en familie gezond mogen blijven. Voor de kerk dat zij mag groeien en dat we een hele horde kinderen krijgen, zodat we twee groepen kunnen maken.”
terug
 
 
 
Informatie

Opmerkingen of vragen?
info@pknsoesterberg.nl

Webmaster:
webmaster@pknsoesterberg.nl

 
Externe links

Dagmeditatie

PKN

JOP

Kerkplein Soest

MijnKerk

Kerk in Actie

De Bijbel

EO - Geloven

 
Vredekerk Soesterberg
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.