PKN
Protestantse gemeente te Soesterberg (Vredekerk)
 
Monique Dormans-Luiten Monique Dormans-Luiten


Waar ben je geboren?

“In Zeist. In de Wijk Vollenhoven nog voordat de flats er kwamen. Toen het bekend werd dat er flats gebouwd zouden worden vond mijn vader het een goed idee om het huis te verkopen. Toen zijn we in Bosch en Duin gaan wonen.”

Hoe is de familiesituatie?
“Er zijn twee oudere broers, waar van de oudste tien jaar ouder en middelste zes jaar ouder is. Ik was dus een nakomertje. Ik ben heel beschermd opgevoed in een heel veilige omgeving en wel een beetje verwend. Wij gingen twee keer op zondag naar de Christelijk Gereformeerde Kerk in Amersfoort. Ik ben in Bilthoven naar school gegaan, naar de Julianaschool en het Nieuwe Lyceum. Toen ik uit huis ging heb ik twee jaar in Utrecht gewoond. Ik had erg veel heimwee naar “buiten”: de vogels en de bomen. Ik heb daarna vijf jaar in De Bilt gewoond. Op een gegeven moment heb ik op Funda gekeken en daarop zag ik het huis in Soesterberg, waar we nu wonen. Ik was op slag verliefd op het “Amerikaanse” huis en woon er nu al weer negen jaar.”

Belangrijke gebeurtenissen in je leven?
“Wat meteen in mij naar boven komt is het belijdenis doen. Dat was een heel bijzondere ervaring. Verder, kort geleden, onze trouwdag. Dat was een heel mooie dag.”

Wat zijn je hobby’s?
“Mijn hobby’s zijn skiën, hardlopen en mountainbiken. Mijn werk op een advocatenkantoor doe ik nu ook al weer zo’n 15 jaar met plezier. Verder heb ik een schoonheidssalon en last but not least: het werk voor de Kerk is ook een hobby.”

Hoe lang ben je al actief in de kerk?
“Als kind heb ik de kindernevendienst in de kerk in Amersfoort bezocht en de jeugddiensten bijgewoond. In de Maria Christinakerk in Den Dolder ben ik leidster van de kindernevendienst geweest. In de Vredekerk heb ik vier jaar clubwerk gedaan en daarna ben ik pastoraal werk gaan doen. In maart 2009 ben ik notulist geworden bij het moderamen en de kerkenraad. Als je notuleert zit je met je neus bovenop allerlei zaken die spelen. Je bent er dicht bij betrokken, zonder dat je persé een ambt vervult. In september 2009 ben ik lid geworden van het Denkteam. Van huis uit heb ik meegekregen dat als je ergens lid van bent, je ook actief meehelpt. Je moet niet denken dat een ander het wel doet. Ik heb daarbij een voorbeeld gehad aan mijn actieve vader en moeder. Mijn vader is ouderling en diaken geweest en altijd actief in de kerkenraad en kerkvoogdij. En mijn moeder is ook erg actief in de kerk, onder andere als pastoraal medewerkster en ze is al jaren voorzitter van Passage afdeling Bilthoven.”

Wat is je inspiratie voor het kerkenwerk?
“Als je je inzet krijg je er ook wat voor terug, het is een wisselwerking. Als het niet gewaardeerd wordt wat je doet, dan is de lol er snel af. Het gevoel dat je samen een gemeente bent geeft voldoening en dat geeft inspiratie.”

Wat is voor jou een belangrijke tekst uit de Bijbel?
“Eigenlijk is dat een gedicht wat ontstaan is uit Psalm 68 vers 20: Dag aan dag draagt hij ons... En hier wordt het even emotioneel aan tafel, want het is ook het lievelingsgedicht van de interviewster. Dit is weer geen toeval!”

Wat geeft het kerkenwerk je voor jezelf?
“Door de nieuwe ervaringen leer ik wie ik zelf ben. Ik groei er door. Door het notuleren leer ik de praktische dingen. Door het bezoekwerk leer ik opener en zekerder te zijn. De waardering geeft je zelfvertrouwen.”

Hoe zou je het geloof het liefst doorvertellen?
“Mensen mee laten beleven wat je zelf in de kerk beleeft. Bij ons huwelijk waren mensen uitgenodigd die nooit in de kerk kwamen. Ze zijn toch naar de huwelijksdienst gegaan en waren onder de indruk. Dat een kerkdienst ook zo kon zijn, dat wisten ze niet. Mensen hebben vaak nog een heel ander beeld van de kerk.”

Wat is tot slot je verlangen voor de toekomst? Voor jezelf en voor de gemeente?
“Voor mezelf om in goede gezondheid mijn leven te leven en te blijven bijdragen aan het werk voor de kerk en voor de mensen om mij heen. Voor de kerk verlang ik dat er veel jonge mensen bijkomen. Een actieve gemeente met alle leeftijdsgroepen. Een soort evangeliegemeente, maar dan in Soesterberg.”
terug
 
 
 
Informatie
Opmerkingen of vragen?
info@pknsoesterberg.nl
Webmaster:
webmaster@pknsoesterberg.nl
 
Direct naar...
Beleid veilige gemeente
Ruimte huren?
Beleidsplan
Ledenadministratie
Privacy verklaring
 
Externe links
Dagmeditatie
PKN
JOP
Kerkplein Soest
MijnKerk
Kerk in Actie
De Bijbel
EO - Geloven
 
Vredekerk Soesterberg
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.