PKN
Protestantse gemeente te Soesterberg (Vredekerk)
 
Mieke Huiden Mieke HuidenWaar ben je geboren?

“Ik ben in Hattem geboren en heb daar gewoond tot mijn twaalfde jaar. Mijn vader was timmerman en heeft het huis waar wij in woonden zelf gebouwd.”

Vertel eens wat over je jeugd en familie?
“Mijn moeder is jong overleden aan de gevolgen van acute leukemie. Mijn vader is na 5 jaar hertrouwd en toen heb ik er nog twee halfbroers en één halfzus bij gekregen. Tussen mij en mijn oudste broer zit zes jaar verschil. Ik heb op zich wel een fijne jeugd gehad. Mijn Opa en Oma woonden tegenover de school en tussen de middag konden we daar pannenkoeken eten. Ik vond het dan ook heel moeilijk om te verhuizen naar Soest. De mensen in het oosten van het land zijn toch anders dan in deze regio. Ik was een heel moeilijke puber en dat heeft o.a. met de verhuizing te maken gehad. Mijn ouders hebben in Soest een bouwval gekocht en mijn vader heeft die omgebouwd tot een paleisje. Dat was in de buurt van het Vaarderhoogt. De Boerenstreek bestond toen nog niet. Mijn vader werkte toen al bij de NOS op het mediapark als decorbouwer, maar omdat de reiskosten niet meer werden vergoed werd de beslissing al gauw genomen om naar Soest te verhuizen. Hij heeft bijvoorbeeld het decor van Sesamstraat gebouwd. Toen hij wat ouder werd is hij daar werkvoorbereider geworden. Voordat het nieuwe decor van Sesamstraat kwam, ben ik met onze zonen afscheid gaan nemen van bijvoorbeeld ‘het winkeltje van Sien’.”

Opleiding en beroep?
“Ik ben in Amersfoort naar de LEAO gegaan. Daarna heb ik de eenjarige MBO- en later de tweejarige MBO INTAS gevolgd. Ik heb stage gelopen bij Birkhoven en Sterrenberg. Bij Sterrenberg was dat bij woonvoorzieningen Noorderkroon, Zuiderkruis en Zevenster. Ik heb daar ook in het zusterhuis gewoond. Dat was een heel leuke, leerzame tijd. Wel ben ik er toen achtergekomen dat ik wel de zorg in wilde, maar niet de gehandicaptenzorg. Ik ben toen bij de thuiszorg in Soest gaan werken. Nadat ik in het zusterhuis gewoond had kon ik mijn draai thuis in het gezin niet meer vinden. Ik wilde graag zelfstandig wonen en ben op kamers in de Koninginnelaan in Soest gaan wonen. Later is een vriendin, die ik kende van de MBO, ook in datzelfde huis op kamers gaan wonen. Dat was echt een wereldtijd! Ik ben christelijk opgevoed, mijn ouders zijn lid van de gereformeerde kerk vrijgemaakt. Een erg beschermd wereldje waarbij je dan ook alleen maar roert binnen die kring. In Soest gingen we dan ook regelmatig weekenduitwisselingen houden met de jeugdclub. Zo kwamen daar dus ook weer stelletjes uit voort!! De laatste van die uitwisselingen weet ik nog heel goed. We gingen met een groep uit Friesland een weekend naar Ameland. De jeugd van de kerk op Ameland was veel vrijer dan die in Soest en in dat weekend ben ik dan ook helemaal losgegaan (bijv. naar de disco en voedselgevecht) Later moesten we bij de kerkenraad op het matje komen om verantwoording af te leggen. Toen ik achttien jaar was heb ik belijdenis gedaan, met het idee dat ik dan verantwoordelijk was voor mijzelf op geloofsgebied. Achteraf vind ik dat geen goede reden. Ik ben op een bepaald moment uit de geloofsgemeenschap gestapt.”

Huidige familiesituatie?
“In dezelfde tijd dat ik uit de kerk stapte, heb ik mijn man Riné leren kennen. Ik had mij aangesloten bij het Rode Kruis en daar heb ik hem ontmoet. Wij zijn in 1993 getrouwd in de Mariakerk te Soest en zijn we hier gaan wonen op de Chr. Huygenslaan. In 1994 is onze zoon Joery geboren. Hij is gedoopt door pastor Ypma. We hebben daar fijn gewoond op de Chr. Huygenslaan. In 1996 is onze zoon Martijn geboren. In die tijd is Riné koster geworden bij de Caroluskerk. Ik ging elke woensdagochtend, bij Marga van Dillen en zuster Marian, op de koffie in de pastorie. Door de veranderingen in de Rooms Katholieke Kerk zijn we daar weggegaan. We konden ons niet verenigen met de conservatieve stroming. We hebben een tijd afstand genomen van de kerk, hoewel we in die tijd wél naar de oecumenische diensten gingen. Ik heb mij altijd beter thuis gevoeld in de protestants christelijke kerk. We zijn overgegaan naar de PKN in 2005. Ik miste het naar de kerk gaan en voelde mij welkom in de Vredekerk. We hebben in die tijd een reis naar Nieuw Zeeland gepland, omdat we graag het land wilde zien en omdat daar van beide kanten familie woont. Toen de reis gepland was, bleek ik in verwachting te zijn. We zijn toch met zijn vieren op reis gegaan. We hebben een maand in een camper door het land gereisd en familie bezocht. Dat was geweldig en daar is een stuk van ons hart gebleven en we willen graag nog een keer daar naar toe. In 2006 is onze dochter Nicky geboren en toen hebben we ons officieel bij de Vredekerk aangesloten. We zijn met veel warmte ontvangen. Toen onze dochter Nicky 10 maanden was is ze gedoopt. Ze kon toen al zelf rondlopen! In 2008 is onze dochter Yvonne geboren. Dat is net zo’n zonnestraaltje als haar zus.”

Belangrijke gebeurtenissen in je leven?
“De ontmoeting met Riné. We zijn nu al weer negentien jaar maatjes. De geboorte van ons eerste kind was heel speciaal, maar ook die van de andere drie waren mooie belevenissen. De ommekeer in mijn geloofsleven kwam na mijn ziekte. Twee jaar geleden kreeg ik een hersenvliesontsteking. Van de een op de andere dag was ik ernstig ziek. Toen ik daarvan genezen was wist ik zeker dat God bestaat. Ik heb kracht gekregen en ben anders naar de wereld gaan kijken. Geniet meer dan ooit van de gewone kleine dingen en weet ik zeker dat je nooit kwaad uit elkaar moet gaan, omdat het voor het zelfde geld een afscheid voor altijd kan zijn. Verder hebben we door die aandoening als gezin beter “echt” naar elkaar leren luisteren.”

Heb je hobby’s?
“Ik vind 3D kaarten maken erg leuk om te doen. Verder knutselen met de kinderen en ik fiets graag. Ik heb ook geleerd om te lezen en te mediteren."

Was je in Soest ook actief in de kerk?
“Ik was actief in de jeugdvereniging en de Soos. Ook hielp ik mee om de jeugduitwisselingen te organiseren.”

Wat is je inspiratie voor het kerkenwerk?
“De geestelijke bagage die ik meegekregen heb in mijn jeugd. Met mijn Oma heb ik veel gesprekken gehad over het geloof. Ook van de manier hoe zij daar mee omging. Dat waren vaak ook heel confronterende gesprekken. Zij was heel strikt in wat wel en niet mocht en er was maar één kerk en dat was de Gereformeerde kerk Vrijgemaakt. Ik was het daar helemaal niet mee eens.”

Wat is voor jou een belangrijke tekst uit de Bijbel of een lied wat je mooi vindt?
“Ik vind het lied: God kent jou vanaf het begin, helemaal van buiten en van binnenin. Hij kent al je zorgen en al je verdriet, want hij ziet de dingen die een ander niet ziet. En weet je wat zo mooi is, bij Jezus voel je je vrij om helemaal jezelf te zijn, want Hij houdt van jou, ja hij houdt van jou en mij.
Het is misschien een kinderlied, maar het geeft mij rust in moeilijke tijden net als het lied Jezus is de Goede Herder.”

Wat geeft het kerkenwerk je voor je zelf?
“Het geeft mij energie en een fijn gevoel dat ik andere mensen kan helpen. Wat ik in de thuiszorg niet kon doen: mensen de tijd geven om hun verhaal te doen, dat kan ik nu wel doen.”

Hoe zou je het geloof het liefst doorvertellen?
“Het laten zien waar je voor staat door de normen en waarden die je aanhangt. Luisteren naar elkaar en laten zien waar je mee bezig bent. Ook door de manier van leven en open te staan voor anderen. Maar vooral het doorgeven aan mensen dat je nooit alleen bent, dat Jezus altijd er is ook al voel je dat soms niet zo.”

Wat is je verlangen voor de toekomst? Voor jezelf en voor de gemeente?
“Persoonlijk: dat ik de hechte band die ik nu met m’n kinderen heb mag blijven behouden. Ten aanzien van mezelf voor de Vredekerk: dat ik mijn ambt goed kan vervullen. Dat ik de energie die ik krijg van de mensen om kan zetten in goede en mooie dingen voor onze kerkelijke familie.”
terug
 
 
 
Informatie

Opmerkingen of vragen?
info@pknsoesterberg.nl

Webmaster:
webmaster@pknsoesterberg.nl

 
Externe links

Dagmeditatie

PKN

JOP

Kerkplein Soest

MijnKerk

Kerk in Actie

De Bijbel

EO - Geloven

 
Vredekerk Soesterberg
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.