PKN
Protestantse gemeente te Soesterberg (Vredekerk)
 
Marja Keddeman Marja KeddemanWaar ben je geboren?

“Ik ben in Amsterdam geboren en heb daar twee jaar gewoond. Mijn jeugd heb ik in Hilversum doorgebracht, totdat ik ging trouwen.”
 
Hoe was de familiesituatie?
“Ik heb één zus en twee schatten van ouders. Mijn ouders zijn allebei nog heel actief. Mijn vader werkte vroeger bij de PTT en mijn moeder bij de klantenservice van een groot winkelbedrijf. Zij wonen nu in Soest.”

Huidige familiesituatie?
“Toen ik Bert leerde kennen was ik nog heel jong. Hij woonde in Baarn en toen hij voor zijn werk, als registeraccountant, overgeplaatst werd naar Apeldoorn was ik 19 jaar. In die tijd was samenwonen geen optie en daarom hebben we er toen voor gekozen om te gaan trouwen. Ik werkte in Hilversum als directiesecretaresse en in Apeldoorn ben ik bij het kantongerecht gaan werken. Ik ben een studie tot griffier begonnen, maar die heb ik niet afgemaakt. Na vijf jaar zijn we verhuisd naar Roosendaal en daar ben ik medisch secretaresse geworden in het Franciscus ziekenhuis. Ik heb daar een reanimatiecursus gevolgd. Ik ben daar actief geweest in het jeugdwerk. Mijn hart lag daar al van jongs af aan. Ik wilde graag het onderwijs in, maar omdat ik zo jong getrouwd ben is dat er nooit van gekomen. Nadat we vijf jaar in Roosendaal gewoond hadden, kochten we een stuk bosgrond in Soesterberg. Daar hebben we ons huis laten bouwen.  Ik werkte de laatste 8 jaar in Bosch en Duin bij een antroposofische school voor gehandicapte kinderen en dat heb ik met heel veel plezier gedaan. De laatste tijd werd het wat minder leuk door reorganisaties en heb ik er voor gekozen om er, vanaf januari dit jaar, mee te stoppen. Het werk op zich vond ik geweldig en dat mis ik ook.”

Belangrijke gebeurtenis in je leven?
“Toen we in Roosendaal woonden, zijn we met de adoptieprocedure gestart en het heeft vijf jaar geduurd voordat we onze zoon Sander kregen en nog eens vijf jaar voordat onze dochter Malou kwam. Het waren heel emotionele gebeurtenissen. Toen we naar Sri Lanka gingen om Sander op te halen was zijn moeder bij de overdracht en dat was heel aangrijpend. We zijn dan ook heel blij dat hij een aantal jaren geleden zijn familie heeft leren kennen. De eerste kennismaking was heel speciaal. We werden uitgenodigd bij hen thuis en daar ontmoetten wij Sander’s moeder, zus, broer en oma. Sander lijkt enorm op zijn broer en dat hij een zus had wist hij niet. Wij kregen een maaltijd voorgezet en als je een paar happen had genomen werd je bord weer bijgevuld. Op een gegeven moment vroeg ik aan Walter, onze contactpersoon die ook als tolk fungeerde, of ik kon zeggen dat ik genoeg had. Daarna at de familie zelf van wat er van de maaltijd overgebleven was. In februari van dit jaar zijn we weer naar Sri Lanka geweest, waar we de theeplantages bezochten. Wat we daar gezien hebben was schrikbarend. Wat een armoede! De mensen wonen in krotten en hebben geen medische voorzieningen. Als we weer eens een actie gaan voeren zal het voor de werkers op de theeplantages zijn. Malou studeert nu in Ede HBO-verpleegkunde en Sander werkt bij Abrona en gaat binnenkort op zichzelf wonen in Amersfoort.
De ziekte van Bert en het hartinfarct wat ik heb gehad, hebben ook wel hun sporen achtergelaten. Verder heb ik ook een ernstig ski ongeluk gehad, waarbij mijn bekken op drie plaatsen was gebroken. Door het hartinfarct moet ik mijn activiteiten goed spreiden over de dag, maar dat lukt me niet altijd.”

Wat zijn je hobby’s?
“Ik sport graag, fietsen en zwemmen. Verder bloemschikken, tuinieren en schilderen.”

Ben je actief geweest in de vorige gemeente waar je woonde?
“Ik heb zoals gezegd in Apeldoorn vijf jaar jeugdwerk gedaan en dat heb ik in Soesterberg voortgezet. Ik heb toen wij hier kwamen wonen het jeugdwerk overgenomen van Marja Mast. Er waren toen (en ook nu weer) heel veel kinderen bij de jeugdclubs. Er werd van alles georganiseerd, o.a. een play back show. Als afsluiting van het seizoen gingen we dan naar de Julianatoren. Ook de tienerdienst heb ik een tijd gedaan. Verder was ik actief in de ZWO en dan nu sinds kort in de diaconie.”

Wat is je inspiratie voor het kerkenwerk?
“Ik vind het belangrijk om betrokken te blijven bij de kerk alhoewel ik geen trouwe kerkgangster ben. Door de week ben ik erg druk en dan ben ik zondags erg moe en kom er dan niet toe. Maar ik vind wel dat ik dat zou moeten veranderen.”
 
Wat is voor jou een belangrijke tekst uit de bijbel?
“Dat is een tekst uit de liturgie van de doop van Malou. Het is niet zozeer een tekst uit de bijbel, maar een gedicht dat voorop de liturgie stond en ik vind het toepasselijk voor jong en oud:
Voor de kinderen op aarde,
wil de Heer een Vader zijn,
of je bruin of zwart of wit bent,
heel erg groot of heel erg klein,
altijd mag je bij Hem komen
met je blijdschap en verdriet,
altijd wil de Heer je helpen.
Hij vergeet zijn kinderen niet.”

Wat geeft het kerkenwerk je voor jezelf?
“Het geeft mij heel veel voldoening en dan in het bijzonder het jeugdwerk. Veel kinderen die op de christelijke school zitten zie je niet zo vaak in de kerk, maar die leer je wel kennen op de jeugdclubs. De tienerdienst vond ik ook erg leuk om te doen. Ik vind het boeiend om te ervaren hoe kinderen in het leven staan. De worsteling van kinderen en het zich afzetten tegen dingen, maar ook het openstaan voor een andere mening.”

Hoe zou je het geloof het liefst doorvertellen?
“Door je manier van leven de christelijke waarden, zoals respect en liefde over te brengen. Daarom is het ook belangrijk dat kinderen naar een christelijke school gaan.”

Wat is tot slot je verlangen voor de toekomst? Voor jezelf en voor de gemeente?
“Gezondheid is het grootste goed en daar zijn wij als gezin wel bij bepaald. Voor de gemeente meer levendigheid, zodat het de mensen aanspreekt. De manier van kerk zijn in deze tijd spreekt veel mensen niet meer aan en haken daardoor af. Maar hoe het dan wel zou moeten, daar heb ik voor mijzelf ook nog geen duidelijk beeld bij.”
terug
 
 
 
Informatie

Opmerkingen of vragen?
info@pknsoesterberg.nl

Webmaster:
webmaster@pknsoesterberg.nl

 
Externe links

Dagmeditatie

PKN

JOP

Kerkplein Soest

MijnKerk

Kerk in Actie

De Bijbel

EO - Geloven

 
Vredekerk Soesterberg
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.