PKN
Protestantse gemeente te Soesterberg (Vredekerk)
 
Maaike Verduijn Maaike Verduijn


Waar ben je geboren?

“Ik ben in den Bosch geboren en toen ik anderhalf jaar was zijn we naar België verhuisd. Toen ik tien jaar was zijn we in de buurt van Leiden gaan wonen. Mijn vader was brouwer en heeft in België in een mouterij gewerkt. Daarna is hij bij Heineken in Zoeterwoude gaan werken op de afdeling voor wereldwijde controle van de grondstoffen voor het bier. Mijn moeder is bewust thuis bij de kinderen gebleven en toen die naar de middelbare school gingen is zij weer gaan werken.”

Hoe was de familiesituatie?
“Ik heb nog twee jongere broers. Mijn ouders hebben ons altijd vrij gelaten in het geloof. We gingen een tijd alleen met Kerst naar de kerk. In België gingen wij naar een katholieke school en deden ook mee aan de voorbereiding van de heilige communie, want anders hoorden we er niet bij op school. Wij wilden ook communie doen, maar dat mocht niet van onze ouders. Zij wilden dat bewust niet. Toen we in Voorschoten woonden gingen we bij mensen thuis naar een soort kinderkring. Eén broer is niet gelovig en mijn andere broer is zoekende. Na de doop van onze dochter zei hij: “als ze bij ons zulke diensten in de kerk hadden ging ik ook wel”. (Dat is toch wel een compliment voor de Vredekerk.) Ik heb als enige in het gezin belijdenis gedaan.”

Huidige familiesituatie en vorige woonplaats?
“Toen ik 18 jaar was ben ik uit huis gegaan vanwege mijn studie. Ik ben in Wageningen levensmiddelen technologie gaan studeren. Tijdens mijn studie ben ik ook een half jaar naar Engeland gegaan. Ik ben gepromoveerd in de microbiologie met het onderwerp: gezondheidsbevorderende bacteriën in de menselijke darm, de zogeheten probiotica. Ik heb mijn partner Rob leren kennen door een studievriend. We kwamen elkaar tegen bij feestjes en de vonk sloeg over. Het leuke is dat die studievriend nu met een vriendin van mij getrouwd is. Rob en ik zijn in Utrecht gaan samenwonen, maar na de stad verlangde ik er weer naar om buiten te gaan wonen. We zijn op zoek gegaan naar een huis en zo zijn we in Soesterberg terecht gekomen. We hebben twee dochters: Jasmijn en Laura. Rob is ICT-er en ik werk bij het RIVM in Bilthoven. Ik werk vier dagen en ga op de fiets naar mijn werk. Mijn functie bestaat onder andere uit het ontwikkelen van detectie methodes om er achter te komen wat mensen voor ziektes onder de leden hebben als zij bijvoorbeeld op reis geweest zijn.”

Belangrijke gebeurtenis in je leven?
“Mijn opa en oma van mijn vaders kant hadden een rotsvast geloof, maar stonden wel open voor andere meningen. Mijn opa heeft zelf voor na zijn overlijden de afscheidsdienst voorbereid. Dit heeft op mij heel veel indruk gemaakt. Voor mij was dat een teken dat, als hij tot het laatste moment zoveel vertrouwen heeft in het geloof, ik dat dan ook mag hebben. Ik woonde toen zes jaar in Wageningen en ben toen een kerk gaan zoeken. Toen ik belijdenis deed (dat was voor mij niet vanzelfsprekend), was mijn oma niet in staat om het bij te wonen. Na afloop heb ik haar gelijk opgebeld en zij was in tranen. Zij was er heel erg blij mee. Rob is katholiek, maar niet praktiserend. Hij stimuleert mij wel in mijn geloof en voordat de kinderen geboren werden is wel besproken dat zij gedoopt zouden worden. Kerst 2009 was ik twee dagen ervoor uitgerekend voor de bevalling van Laura. Ik zat op eerste Kerstdag in de Vredekerk op het puntje van de bank, zodat ik zo weg kon lopen als de bevalling zou beginnen. Het sneeuwde en toen het Kerstverhaal werd gelezen had dat wel heel bijzondere betekenis voor mij.”

Wat zijn je hobby’s?
“Op dit moment de kinderen. Wat ik ook leuk vind is koken, bakken en eten met vrienden (hier vinden we elkaar bij het uitwisselen van taartrecepten). Ik houd ook van lezen, maar daar kom ik nu nauwelijks aan toe.”
Ben je actief geweest in de vorige gemeente waar je woonde?
“Ik heb in Utrecht in een discussiegroep gezeten.”

Wat is je inspiratie voor het kerkenwerk?
“Ik vind het belangrijk dat ouders van kleine kinderen naar de kerk kunnen gaan. Toen Arianne aan mij vroeg of ik crècheleidster wilde worden heb ik dat ook gelijk gedaan. Ik vind het ook gezellig om te doen.”

Wat is voor jou een belangrijke tekst uit de Bijbel?
“Het gezang: wat zijn de goede vruchten (gezang 252) vind ik mooi. Dat is gezongen bij mijn belijdenis en bij de doop van onze dochters. De basis van het geloof vind ik: geloof, hoop en liefde.”

Hoe kijk je aan tegen de combinatie wetenschap en geloof?
“Hoe kun je niet geloven als je ziet hoe perfect alles in elkaar zit. Zelfs de evolutie theorie is zo bijzonder dat er geloof aan te pas komt. Zoiets als de schepping, dat kan niemand verzinnen. Niets is toevallig alleen heel kleine veranderingen.”

Wat geeft het kerkenwerk je voor jezelf?
“Ik voel mij thuis in de kerk. Ik was nog maar 1 of 2 keer in de Vredekerk geweest en na de geboorte van Jasmijn belde ik ds. Bas Nawijn op om te vragen of zij gedoopt kon worden. Hij is op bezoek geweest en hij gaf mij het gevoel: je hoort er bij!”

Hoe zou je het geloof het liefst doorvertellen?
“Door duidelijk te maken wat het geloof voor mij betekent. Dat doe ik aan de kinderen op een heel eenvoudige manier door voor te lezen, en te zingen als ze gaan slapen. Op het werk weten ze dat ik gelovig ben en dan vragen ze bijvoorbeeld wat belijdenis doen is. Dat kun je dan uitleggen. Ze weten dat ik een belijdend christen ben.”

Wat is tot slot je verlangen voor de toekomst? Voor jezelf en voor de gemeente?
“Dat het goed blijft gaan met mijn gezin en mij en voor de gemeente dat ieder de kracht uit het geloof mag halen. Dat het geloof de bron mag zijn waar je de energie uit haalt. Je mag al je zorgen bij God brengen in rust en vertrouwen. Dat betekent niet afschuiven, want je heb ook je eigen verantwoordelijkheid.”
terug
 
 
 
Informatie

Opmerkingen of vragen?
info@pknsoesterberg.nl

Webmaster:
webmaster@pknsoesterberg.nl

 
Externe links

Dagmeditatie

PKN

JOP

Kerkplein Soest

MijnKerk

Kerk in Actie

De Bijbel

EO - Geloven

 
Vredekerk Soesterberg
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.