PKN
Protestantse gemeente te Soesterberg (Vredekerk)
 
Wendy Knoops Wendy Knoops
Waar ben je geboren?
“Ik ben in het ziekenhuis in Amersfoort geboren. Mijn ouders woonden toen op de Postweg bij mijn overgrootvader. Later zijn wij op de Plesmanstraat gaan wonen.”

Vertel eens wat over je jeugd en familie?
“Ik heb één zus: Petra, die 13 maanden ouder is. We hebben vroeger veel gekibbeld en daarom noemde Ma ons Kaïn en Abel. We zijn heel verschillend van karakter, maar hebben een goede band. Als het er op aan komt zijn we er voor elkaar. Intermezzo geeft een afscheidstournee en op 14 maart gaan we daar samen heen. In zie er naar uit. We hebben allebei als kind op dezelfde sportclubs gezeten. Gymnastiek bij AGAVS  en korfbal bij KVO. Korfbal heb ik met hart en ziel gedaan. Mijn moeder en Petra zaten op orgelles bij Theo Hes. Ik wilde dat ook heel erg graag, maar ik was nog te jong en te speels werd er gezegd. Ik ben toen bij de drumband van AGAVS gaan spelen. Op een gegeven moment wilde ik de lira spelen, maar dat kreeg ik niet voor elkaar. Toen dacht ik: “dan maar naar de “vijand” Odeon”. Ik was toen 11 jaar en heb verschillende instrumenten bespeeld. Ik ben begonnen met de bugel en toen Odeon van fanfare naar harmonie ging, ben ik over gegaan op de klarinet, maar ik had geen geduld om dat aan te leren. Door de leraar/dirigent werd aan mij gevraagd of ik cornet wilde spelen. Dat heb ik toen geprobeerd, maar omdat ik last van mijn rug kreeg ben ik overgegaan op de hoorn. Ik ben vier jaar geleden gestopt bij Odeon, omdat mijn vaste oppas er mee stopte. Ik heb met heel veel plezier bij Odeon muziek gemaakt en we hebben prachtige optredens gehad, waar ik ook solo’s in gespeeld heb. Ik luister dat weleens terug en daar kan ik dan echt van genieten. Ik vind mezelf te oud om nog hobo te leren spelen, maar dat vind ik het allermooiste instrument. Buiten de sport en de muziek ging ik als kind ook naar de Dubbeldekker, aan de Kerklaan. Ik heb daar onder andere veel aan houtbewerking gedaan. Later ben ik met Ingrid Verduijn samen leiding gaan geven bij de jeugdclub in de kerk.”
 
Opleiding en beroep?
“Na de Christelijke Basisschool in Soesterberg ben ik naar de Zinzendorf Mavo in Zeist gegaan. Daarna heb ik in Amersfoort op MDGO De Horst de opleiding tot apothekersassistente (AG-AA) gevolgd. Daarna ben ik gaan werken bij Apotheek de Clomp in Zeist en daar werk ik nu 20 jaar met plezier.”

Huidige familiesituatie?
“Bij KVO heb ik Paul ontmoet. We kenden elkaar al heel lang, maar pas later sloeg de vonk over. Op een avond, 15 december 1988 hadden we getraind en toen we samen naar huis gingen, hebben we verkering gekregen. Het werd nogal laat en mijn pa ging bij KVO kijken waar ik bleef. Hij hoorde daar dat ik allang weg was. Dat heb ik later wel geweten, want pa was woedend. Een vervelend einde van een heel mooie avond. We zijn op 15 juni 1999  getrouwd, toen we elkaar 10,5 jaar kenden. Paul heeft mij, heel romantisch, ten huwelijk gevraagd tijdens ons familiefeest op Sinterklaasavond. Hij had twee heel grote ringen gemaakt als surprise, met daarbij een prachtige brief. Het was heel bijzonder. We zijn in 1993 gaan samenwonen in een flat op de Simon Stevinlaan. Paul werkte in die tijd bij Mobel en in 1996  fietste hij over de Mercury, daar kwamen de huizen van de "Amerikanenwijk" te koop via een makelaar. Hij heeft drie opties genomen en belde mij op mijn werk op of ik vrij kon nemen, want het had nogal haast. Daar hebben we toen het huis gekocht waar we nog steeds wonen.  Wat toen een hele beslissing voor ons was. Ook Paul is geboren en getogen in Soesterberg en we wilden hier graag blijven wonen. Wel hebben we, nu drie jaar geleden, een uitbouw gemaakt, zodat het wat groter werd en nu is het prima.  We wonen daar met veel plezier met onze twee dochters. Op 11 mei 2002 is Riëtte in het ziekenhuis in Zeist geboren en op 28 september 2004 haar zusje Rommy in het ziekenhuis in Utrecht.”
 
Belangrijke gebeurtenissen in je leven?
“De belangrijkste gebeurtenissen in ons leven zijn beslist ons huwelijk en de geboorte van onze twee dochters.”
 
Heb je hobby’s en zo ja welke?
“Ik heb de hobby’s sporten en muziek maken de laatste jaren niet meer gedaan. Buiten mijn werk en de zorg voor het gezin, lees ik heel graag en doe ik van alles wat met knutselen te maken heeft, zoals: breien, haken en borduren.”
 
Hoe beleef je het vrijwilligerswerk voor de kinderkring?
“Ik vind het lastig maar wel leuk. We hebben te weinig kinderen om twee groepen te maken, maar het verschil in leeftijd is te groot. Het is moeilijk om het verhaal uit de bijbel over te brengen door de verschillende leeftijden. Ik vind improviseren erg leuk, vooral met het praatje voordat de kinderen naar de kring gaan. Spontaan reageren op de kinderen gaat het mij het beste af en ik vind het fijn dat ik dat kan.”
 
Wat is voor jou een belangrijke tekst uit de Bijbel?
“Psalm 103 is belangrijk in onze familie en wordt gelezen op bijzondere momenten in ons leven. “Loof de Heere, mijn ziel, en al wat in mij is, zijn heilige naam”.”
 
Hoe zou je het geloof het liefst doorvertellen?
“Ik denk dat iedereen ergens in gelooft en het maakt niet uit waarin. Allemaal geloven we in dezelfde God, alleen noemen we hem anders. Ik geloof dat God meekijkt over mijn schouder, en dat hij weet wat ik doe en dat voelt veilig. Ik praat er niet gemakkelijk over, maar als iemand er naar vraagt dan ben ik open over mijn geloof. Ik zal er zelf niet over beginnen. Het voelde goed om te weten dat God er bij was toen Paul en ik gingen trouwen en toen de kinderen geboren en gedoopt werden. Ik ben een tijd niet naar de kerk gegaan, omdat het “verwaterde”, maar op een gegeven moment begon dat toch te knagen. Hans Zijlstra kwam als ouderling bij ons op bezoek en vroeg waarom ik niet meer naar de kerk ging. Ik zei dat ik niet meer durfde, omdat het zolang geleden was en dat de drempel zo hoog was geworden. In die tijd was er de ene week in de Hoeksteen dienst en de andere in de Vredekerk. Hij zei: “als je zondag naar de Hoeksteen komt dan wacht ik op je in de hal”. Ook Marja Bol die wist dat ik die zondag zou gaan bleef op mij wachten. Dat  moment is heel belangrijk voor mij geweest.”
 
Wat is tot slot je verlangen voor de toekomst? Voor jezelf en voor de gemeente?
“Gezondheid voor het gezin is het allerbelangrijkste. Ik zou het leuk vinden als de meisjes het geloof oppikken. De kern zit er in. In onze kerk vind ik het heel mooi dat de tienerdienst er is. Ik vind dat een extra rugzakje voor de tieners. Ik ga altijd heel graag mee met tienerkamp.  Annet van Amerongen gaf eens een mooi voorbeeld. Het leven van de kinderen (en ook volwassenen) is als een trein die iedere keer stopt bij een stationnetje. Als je uitstapt  neem je dingen mee waar je je prettig bij voelt. Je reist weer verder en elk stationnetje blijft in je geheugen zitten.
Het mooiste is natuurlijk als de kinderkring, de tienerdienst en onze kerk zo'n stationnetje zal zijn. Verder vind ik dat je het in de diensten niet iedereen naar de zin kunt maken, maar je mag veranderingen niet tegenhouden. Tevens hoop ik dat de groep 30 tot 40 jarigen de Vredekerk weer zal vinden.”
terug
 
 
 
Informatie
Opmerkingen of vragen?
info@pknsoesterberg.nl
Webmaster:
webmaster@pknsoesterberg.nl
 
Direct naar...
Beleid veilige gemeente
Ruimte huren?
Beleidsplan
Ledenadministratie
Privacy verklaring
 
Externe links
Dagmeditatie
PKN
JOP
Kerkplein Soest
MijnKerk
Kerk in Actie
De Bijbel
EO - Geloven
 
Vredekerk Soesterberg
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.