PKN
Protestantse gemeente te Soesterberg (Vredekerk)
 
Overdenking Overdenking

EEN GOEDE MORGEN!

De bijbel gebruikt vaak mooie poëtische beschrijvingen om iets uit te leggen wat eigenlijk niet te beschrijven is. Een prachtig voorbeeld is het begin van het evangelie van Johannes.
“In den beginne was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God”
'In den beginne' is – denk ik – bij wijze van spreken. Wat is het begin? Wat is het Woord? Was er iets voor het begin? God of de bron van ons bestaan is eeuwig , dus ook voor het begin?
De woorden zijn moeilijk te begrijpen, maar we kunnen de woorden wel aanvoelen. Het gaat over de niet – waarneembare kant van ons leven, de bron van ons bestaan. God en de schepping , waar wij deel van uit maken.
Het is prachtig als 's morgens de zon in alle zuiverheid opkomt. Met haar warme gloed wordt de dauw en nevel van de nacht verdreven. De aarde en de schepping ontwaakt en gaat een nieuwe dag tegemoet. Als ik dit zie en mijn gedachten zijn nog niet afgeleid door de beslommeringen van alle dag, dan moet ik vaak denken aan het begin van het boek Genesis. De schrijver van dit scheppingsverhaal vertelt ons een aantal malen dat God de schepping of onze wereld overziet met de woorden ...”en God zag dat het goed was”... De schepping is prachtig. Gaan we er ook goed mee om?
In 1972 heeft Cat Stevens het mooie lied gemaakt “Morning has broken” Dit nummer heeft al jaren een hoge plaats op de lijst van beste songs aller tijden. Het nummer is te vinden op YouTube. Iedereen kent dit nummer wel. Minder bekend is lied 216 van het nieuwe liedboek dat een vrije vertaling van dit nummer geeft, maar wel op dezelfde melodie wordt gezongen. Hier volgt de tekst:

Dit is een morgen als ooit de eerste/ zingende vogels geven hem door.
Dank voor het zingen, dank voor de morgen/ beide ontspringen nieuw aan het Woord.

Dauw op de aarde, zonlicht van boven/ vochtige aarde, geurig als toen.
Dank voor gewassen, grassen en bomen/ al wie hier wandelt, ziet: het is goed.

Dag van mijn leven, licht voor mijn ogen/ licht dat ooit speelde, waar Eden lag.
Dank elke morgen Gods nieuwe schepping/ dank opgetogen Gods nieuwe dag.

Beide liederen zijn prachtige poëtische lofzangen op de schepping en op de woorden ...”en God zag dat het goed was”. Wij zijn bevoorrecht als we 's-morgens bij het aanbreken van een nieuwe dag mogen kijken en kunnen inzien...dat Gods schepping goed is. Aan ons is de mogelijkheid gegeven om er iets moois van te maken. Eén ding is zeker, deze dag komt nooit terug. Het weer heb- ben we niet in de hand, wel hoe we de dag invullen. Geniet er van, samen met allen die je vandaag tegen komt.

Een goede morgen!
Bron: “Een goede morgen!”, Ad Heide, www.overdenkingen.nl .

Bart van Walderveen

terug
 
 
 
Externe links
Doorgeef-lichtje
PKN
JOP
MijnKerk
Kerk in Actie
De Bijbel
EO - Geloven
 
Vredekerk Soesterberg
 
Informatie
Opmerkingen of vragen?
info@pknsoesterberg.nl
Webmaster:
webmaster@pknsoesterberg.nl
 
Direct naar...
Kerkdienst gemist
Beleid veilige gemeente
Ruimte huren?
Beleidsplan
Ledenadministratie
Privacy verklaring
Gemeenteprofiel
Predikantenprofiel
Werkplan
 
 
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.